About Osmanlı Padişahları Listesi

Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir. “Üye ol” veya “Sosyal Hesap” butonlarından birine basarak Üyelik Sözleşmesi’ni, Rıza Metni’ni, Çerez Politikası’nı okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

Ortaçağ’ı kapatıp, Yeniçağ’ı açan cihan hükümdarı Fatih Sultan Mehmed, nikris hastalığından dolayı three may possiblyıs 1481 günü, Maltepe’de vefat etti ve Fatih Camii’nin yanındaki Fatih Türbesi’ne defnedildi. O’nun Roma’yı fethedeceği düşüncesiyle zehirlendiği de kaynaklarda yer almaktadır.

İlk Saltanat Dönemi (1617-1618): I. Ahmed’in ölümünün ardından, I. Mustafa ilk defa tahta çıkmıştır. Ancak akıl sağlığındaki sorunlar nedeniyle kısa bir süre sonra tahttan indirilmiştir. Bu dönemde Osmanlı İmparatorluğu’nda iç karışıklıklar devam etmiştir.

Sultan Üçüncü Ahmed’in padişahlığının ilk günleri, tamamen disiplinden çıkmış yeniçerileri yatıştırma gayretleri ile geçti. Ancak kendisini padişah yapan yeniçerilere karşı etkili olamadı.

Askeri alanda gerçekleşen ıslahatlara devam etmiş; 1773 senesinde, tersane ve donanmanın geliştirilmesi için Mühendishane-i Bahri Hümayun (Deniz Mühendishanesi) kurulmuştur.

Ancak Yavuz Sultan Selim’in hükümdarlığı kısa sürmüş ve 1520 yılında ölümüyle sona ermiştir. Yerine oğlu Kanuni Sultan Süleyman tahta geçmiştir.

Hz. Muhammed’in ismi anılınca, saygısından derhal ayağa kalkardı. Üçüncü Mehmed devri, duraklama dönemine rastlar. Sultan Üçüncü Mehmed, kolayca here üzüntüye kapılır, yemekten, içmekten kesilirdi. Celâlî isyanları ve İran savaşlarının çok uzun sürmesi onu büyük üzüntü içinde bıraktı. İçkiyi sıkı bir şekilde yasaklayıp, bütün gizli meyhaneleri kapattırdı.

1859 – Fransızcadan yapılan ilk şiir tercümesi risalesi, Şinasi’nin Tercüme-i Manzume’sinin neşri

III. Murad, 1595 yılında ölmüştür. Yerine oğlu III. Mehmed tahta geçmiştir. III. Murad’ın hükümdarlığı, Osmanlı İmparatorluğu’nun içsel sorunlar ve sınırlarındaki çatışmalarla dolu bir döneme denk gelmiştir.

İşte, dünya siyasetine yön veren ve tarihin gördüğü en büyük imparatorluklardan biri olan Osmanlı Devleti’ne hükümdarlık yapmış Osmanlı padişahları listesi ve sırası hakkında tüm detaylar…

On beş yaşına kadar babası Yavuz Sultan Selim’in yanında kalan Şehzade Süleyman, kanunlar gereği sancak istemesi üzerine, önce Şarkî Karahisar’a oradan da Bolu, kısa bir süre sonra da Kefe sancak beyliğine tayin edildi (1509).

Ancak o da babası Sultan İkinci Selim gibi devlet işlerine fazla müdahil olmadı. Bürokrasi ve hükûmet daha ziyade Sokullu Mehmed Paşa tarafından idare edildi. Bunda Sokullu’nun tecrübe ve dirayeti ile Sultan Üçüncü Murad’ın idare tarzı büyük rol oynamıştır.

I. Murad’ın hükümdarlığı dönemi, Osmanlı İmparatorluğu‘nun genişlemesi ve güçlenmesi açısından önemli gelişmelere sahne olmuştur. İlk olarak, Balkanlar’da fetihlere odaklanan I.

Yavuz Sultan Selim devrinden itibaren padişah saray dışından evlenmediği için bu davranış önemli bir değişiklik oldu.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “About Osmanlı Padişahları Listesi”

Leave a Reply

Gravatar